Atunci când pleci pe munte, fie pe un traseu de o singură zi, fie pentru 2, 3 ori chiar mai multe zile, o atenție deosebită trebuie acordată echipamentului ce îl iei cu tine. Alegerea corespunzătoare a acestuia poate face diferența între o aventură plăcută și una eșuată sau, mult mai rău, una finalizată cu accidentări ori alte incidente deosebit de neplăcute.
Încălțăminte
Bocanci sau ghete de trekking.
Pentru traseele mai accidentate, sunt indispensabili bocancii, întrucât protejeaza și susțin glezna, împiedicând luxarea acesteia în caz de alunecare. De asemenea, ghetele ori bocancii trebuie să fie usori, de preferință impermeabili și călduroși atunci când traseul este parcurs în sezonul rece. Nu se recomandă bocancii standard tip militari, întrucât aceștia sunt greoi și îngreunează parcurgerea porțiunilor dificile care necesită cățărarea. Există o serie de persoane care din varii motive preferă purtarea unei ținute tip army-style, inclusiv în ceea ce privește încălțămintea, însă acest din urmă lucru nu face decât să le îngreuneze mersul. Din acest motiv, în ultimul deceniu militarii forțelor armate moderne (inclusiv cei români) au abandonat bocancii clasici în favoarea celor tactici (tactical boots), un tip de încălțăminte foarte ușor și confortabil. Site-ul românesc Military Shop oferă o gamă variată de asemenea bocanci, în diverse culori ori mărimi.
Șosete
În general, este recomandat ca pe munte să ai în rucsac și câteva perechi de șosete de rezervă, mai ales când traseul urmează a fi parcurs pe durata mai multor zile. Purtarea unor șosete umede sau chiar ude este deosebit de neplăcută și afectează în mod negativ performațele călătorului.
Grosimea șosetelor variază în funcție de temperatura exterioară, însă chiar și în timpul sezonului cald șosetele trebuie să aibă o anumită grosime, întrucât laba piciorului este mult mai solicitată decât în mod normal. Lâna și materialele sintetice sunt cele mai potrivite, în timp ce bumbacul se umezește foarte ușor și se usucă greu.
Îmbrăcăminte
În ceea ce privește corpul, îmbracămintea trebuie să fie adaptată sezonului.
Pe perioada verii, aceasta include de regulă tricou subțire (pentru corp, dar și de schimb), pantaloni scurți, „trei sferturi” sau chiar lungi, însă din material subțire pentru a evita umezirea excesivă datorată transpirației. Pelerina pentru ploaie este un must-have. În cazul în care ați uitat acest articol, atunci când plouă folosiți o pungă ori un sac menajer (care ar trebui să se găsească neaparat în rucsac): dezbrăcați-vă de haine până la lenjeria intimă, puneți hainele în pungă/sac și asteptați încetarea averselor. Vă asigur că vulturii, urșii și vulpile vă vor privi la fel ca și când ați avea haine pe voi.
Pentru ștergerea transpirației care în mod inevitabil apare în timpul traseului, dar și în vederea protejării cefei de acțiunea razelor solare, o bandană ori o eșarfă usoară este binevenită. Recomand cu tărie folosirea unui shemag oriental, întrucât țesătura deosebit de fină a acestuia permite ventilarea și circularea aerului, ceea ce determină o uscare rapidă.
Dacă expediția are loc în sezonul rece, îmbracămintea va fi adaptată pe măsură. Sistemul de layering sau stratificarea hainelor pe trei nivele este cel mai indicat, pentru că în funcție de condițiile meteo acesta poate fi adaptat astfel încât să prevină transpirația excesivă, care va da inevitabil senzația de frig. Primul strat va trebui să fie întotdeauna o bluză termică din lână sau material sintetic, care are rolul de a reține căldura corpului și a "captura" transpirația eliminată. Bluzele din bumbac sunt total contraindicate, întrucât se umezesc foarte rapid, dar se usucă foarte greu.
Fesul gros, mănușile de iarnă și suprapantalonii pentru vreme umedă nu trebuie să lipsească din dotarea standard. De asemenea, o pereche de indispensabili strâmți care să stea lipiți de picioare este recomandată cu căldură :))
Rucsac
Capacitatea minimă a rucsacului variază în funcție de durata expediției. Dacă pentru o zi un rucsac cu capacitatea de 20 - 30 l este suficient pentru a pune tot necesarul, în cazul traseelor mai lungi, capacitatea ar trebui mărită la 50 l. De asemenea, rucsacul trebuie să aibă mai multe compartimente: este mai ușor să cauți un anumit articol într-un compartiment mai mic decât într-unul foarte mare, unde obiectul necesar se află împreună cu o sumedenie de alte articole.
Pentru ușurarea sarcinii de pe umeri, este recomandabil un rucsac cu centură lombară.
Apă și mâncare
Aceste două repere (în special apa) sunt deosebit de importante. O hidratare corectă este absolut necesară în cazul unui traseu montan ce presupune o perioadă îndelungată de efort. În condiții normale, organismul are nevoie de circa 35 ml de apă la fiecare kg de greutate corporală. Din acest motiv, un minim de 3 - 4 l sunt necesari pentru fiecare zi a expediției. Această cantitate de apă poate fi păstrată în recipiente de plastic sau poate fi folosit un rucsac ori rezervor de hidratare, acestea din urmă având avantajul că permit consumul de apă în timpul mersului, fără a mai fi nevoie de oprire. De asemenea, dacă pe traseu există certitudinea existenței unor surse de apă (chiar și în sezonul călduros), cantitatea de apă ce va trebui luată poate fi redusă corespunzător.
Un aspect important la realizarea unei hidratări corecte este suplimentarea substanțelor necesare funcționării corecte a organismului. Simplul fapt că ai consumat apă în mod constant nu înseamnă că aceasta va ajuta în mod eficient efortul depus de organism. Astfel, prin transpirație sunt eliminate o serie de minerale și săruri esențiale, iar completarea cantității de apă din organism nu duce decât la diluarea acestora. Organismul absoarbe mai bine lichidele în sânge atunci când concentrația de particule din lichid este mai apropiată de cea a sângelui. O soluție de apă ce conțin minerale dizolvate (sodiul, calciul, magneziul, potasiul si fosfatul) si carbohidrati, favorizează în mai mare măsură absorbția decât apa simplă, care nu conține asemenea substanțe. Necesarul de minerale și electroliți poate fi asigurat prin dizolvarea în apă (preferabil plată) a unor produse (pastile ori prafuri solubile) ce pot fi cumpărate din comerț. NB: informați-vă în prealabil asupra eficienței acestor produse.
O alimentație corectă este de asemenea importantă. Aceasta trebuie să asigure necesarul caloric pentru ca organismul să poată susține în mod constant efortul fizic. Pentru traseele montane sunt recomandate conservele de carne ori fasole cu carne (cârnați și/sau slănină). Unii includ și conservele de pește în alimentația practicanților de mountaineering, însă personal nu îmbrațișez această opinie: în calitate de consumator regulat de pește pot spune că acest aliment crează o senzație de sațietate pentru maxim 2-3 ore, pentru ca ulterior senzația de foame să apară din nou. De asemenea, eu personal nu recomande fructele și legumele proaspete (roșii, castraveți, portocale, etc). Muntele nu este locul potrivit pentru diete și cure de slăbire: acestea conțin doar o cantitate mare de apă și prea puține substanțe cu adevărat folositoare pentru a fi considerate absolut necesare unei expediții pe munte. În locul acestora pot fi folosite bananele (mult mai consistente), migdalele, nucile, alunele, stafidele, fructele uscate (caise, smochine, curmale), dar și produsele pe bază de ciocolată.
Accesorii
Sac de dormit și/sau cort atunci când traseul este parcurs pe durata mai multor zile și dormitul la o cabană cu paturi nu este asigurat
Bețe de trekking
Harta a zonei ce conține și traseele turistice
Articole pentru igiena zilnică (periuță și pastă de dinți, săpun, prosop de mici dimensiuni)
Hârtie igienică
Dispozitive electronice
Trăim în epoca informațiilor și comunicațiilor, așa că un telefon mobil va fi folositor pe munte. Dezavantajul telefoanelor de ultimă generație gen smartphone este că acumulatorii acestora se descarcă mult mai rapid decât cei ai telefoanelor de acum 15 ani. Avantajul constă însă (acolo unde există semnal și trafic de date) în posibilitatea de a accesa internetul pentru a afla informații esențiale. Prin urmare, un smartphone + power bank cu capacitate cât mai mare (cel puțin 6000+ mAh), plus un telefon de generație mai veche (care să nu necesite încărcarea timp de mai multe zile) este combinația ideală pe munte.
Busolă clasică + hartă
Dispozitivul GPS se poate descărca, la fel și telefonul, însă o busolă clasică cu ac magnetic va funcționa în permanență. Bineînțeles că în lipsa unor cunoștințe elementare de orientare în teren, busola este complet inutilă, așa că exersați în timpul liber deplasarea în teren folosind doar o hartă și o busolă.
Trusă de prim ajutor
O trusă de ajutor pentru trebuie să conțină în general un minim necesar tratării leziunilor deschise:
- foarfece cu vârfuri boante;
- garou;
- mănuși de unică folosință;
- vată hidrofilă sterilă;
- leucoplast
- alcool sanitar / rivanol / apă oxigenată- fașă de tifon ;
- bucăți de ace de siguranță;
- comprese sterile;
- pansamente individuale;
- pansamente cu rivanol;
- 1 creion;
- 1 caiet de 50 de pagini;
- 1 broșură cu instrucțiuni de prim ajutor;
Brichetă pentru vânt
Cuțit
Ochelari de soare și cremă de protecție solară
Chiar dacă nu sunteți la mare, soarele este prezent și la munte. Iar dacă de pe plajă puteți pleca oricând vreți pentru a vă întoarce la hotel ori vă puteți așeza la umbra unui șezlong, în zonele lipsite de vegetație înaltă de la altitudine mare nu aveți altă soluție decât de a merge prin soare. Din acest motiv, acoperirea capului cu o șapcă ori bandană este absolut esențială. Din experiența proprie vă pot spune că un traseu de 12 ore parcurs vara va avea drept consecință firească provocarea unei insolații puternice care poate ține și câteva zile. Prin urmare, folosirea cremelor de protecție pentru față și brațe este recomandată.
De asemenea, o pereche de ochelari de soare va evita obosirea ochilor datorită expunerii îndelungate la lumina puternică a soarelui.
Lanternă clasică sau frontală (recomandabil)
De regulă pe munte nu se merge noaptea, însă dacă acest lucru devine inevitabil, o lanternă puternică ai cărei acumulatori țin măcar 3 h devine deosebit de utilă. Lanternele de tip frontal (cu chingi de fixat pe cap) face ca mâinile să rămână libere.
Fluier
Aplicația Salvamont
Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.
Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol.
Iată câteva bloguri pline de înțelepciunea unora cu mai multă experiență decât mine:
Hoinari Români
Maia Outdoor
eMunte.ro